El Mirador House CC Arquitectos. Mexico

IMG_3IMG_1

 

The overall design of El Mirador House, located in Mexico, thoughtfully combines multiple elements of nature to provide a place of warmth and a remembrance for a simpler time. Every detail of the architecture, the interior design, and the landscaping is informed by the natural world that envelops the property. El Mirador House, which translates in English to The Lookout House, is a collaborative effort of design headed by Mexican architecture firm CC Arquitectos and head architects Manuel Cervantes Céspedes and José Luis Heredia Álvarez.
When designing this fresh twist on the classic cabin in the woods, Céspedes and Álvarez chose to use materials from the region including white oak, steel, and walls made of local stone. They even recycled railroad ties from old train tracks for the exterior cladding. The earthy tones and materials provide warmth and coziness to the cool, open space.
Among the most inspired designs on the premises is the large reflecting pool located by the main entrance. By day, it appears to be exactly what it is, an extension of a watering trough for the horses. By night though, it acts as a mirror for the galaxy of stars overhead, illuminating the randomness of nature and the sleekness of the structure.
This marriage of nature and modern living can be found everywhere in the house. In fact, half of El Mirador is actually buried in order to protect its inhabitants from the valley’s cold climates. Even the cars are hidden within the structure once parked.
El Mirador House is a complex work of architecture with many transcendent qualities. A home with a view nestled far away from the bustle of urban living.
via knstrct.com

Continue Reading…

Tennyson Point Residence by CplusC Australia

1 2

The Tennyson Point Residence is a sustainable solution that worked within the bones of a solid, well-constructed waterfront house. This multi-level home is arranged over four levels that cascade from street level down to the water’s edge through a series of lofty indoor and outdoor living spaces, revealing unique views of the harbour site. Internal planning is distinctly divided into private bedrooms that afford privacy to the street and open, sun-lit recreation areas that provide a physical connection to the landscaped waterfront.
via cplusc.com.au

Continue Reading…

Arctia Headquarters K2S Architects. Helsinki, Finland.

IMG_1

Finnish icebreaker company Arctia Shipping Ltd has moved its headquarters closer to the waters, so close in fact that its new office building floats in the Helsinki harbor. Designed by K2S Architects, the 950 square meter (10,225 sq ft) floating office was built in a shipping yard in the west of Finland before being towed to its new home at Meriksarmi Pier.

The choice to create a floating HQ was based on Arctia’s need to have its management team and ground personnel as close as possible to its ships. Starting out with the original plan to build on the pier, K2S quickly came up with the idea of creating a floating building, which meant it had more room to get creative. The decision to be build a floating structure also meant that the architects didn’t need to clear land or impact the local landscape during or after the construction process.

“There was not enough space on ground and this solution also allows the company to move the office building into another location if necessary,” K2S architect Mikko Summanen tells Gizmag. “The whole structure was built in the dock yards in controlled climate conditions, which is a great benefit in a Nordic climate.”

Drawing inspiration from the large hulls prominent in Arctia’s fleet of icebreaker ships, the floating building features a large black steel facade. The steel cell structure has been covered with a series of distinctive customized perforated aluminum sheets, designed to reflect maritime themes.
via gizmag.com

Continue Reading…

Berkshires Residence by Olson Kundig. Massachusetts, US

IMG_3IMG_8

 

With the main level 10 feet above the ground, this modern steel, glass and concrete home in Western Massachusetts by Olson Kundig opens to the surrounding forest and meadow with hand-cranked operable windows walls.
Set on three hundred acres of rolling Berkshire landscape, the first challenge of the project was to find the perfect building site from which to experience the surroundings. The choice was the ecotone; the border between two adjacent ecological systems.
The house stretches along the line where the forest meets the meadow. The forest provides protection (refuge)—it’s intimate, quiet, and introspective—while its meadow counterpart provides views of the valley and the low-lying mountains beyond (prospect). The building is thin enough that each room, as you move through the house, balances the two.
The main level of the house was raised about ten feet above the ground, partly to maximize the views, but also to get up above the humidity and insects in the summertime, and the snow in the winter.

Continue Reading…

Retreat Home by Lund Hagem. Norway.

IMG_12

There’s a house by the seaside in Norway – on the rocks. Nestled among the boulders of Sandefjord, on Norway’s south-east coast, Cabin Knapphullet by Lund Hagem was created as an annex to a summer home. But this gorgeous seaside retreat is a place you’ll never want to leave. Not quite 100 SF (30 meters), it has plenty of light and plenty of view and feels much, much larger. Surrounded by weather beaten boulders, the extreme privacy was part of the plan – despite it being a primarily glass house. And the stepped concrete roof? It leads to a viewing platform – concrete stairs to your private deck. Panoramic ocean views make it the perfect place for a sundown drink. Here’s to glorious sunsets on the Norwegian coast.
via trendir.com

Continue Reading…