Summer House by Studio Arthur Casas. Sao Paulo, Brazil

IMG_1 IMG_2

 

This summerhouse near São Paulo was built for a couple with three grown-up daughters. It had to conciliate the dichotomy between framing astonishing views to a golf course and woods towards the dark south and seeking abundant light on the street side, towards north. The solution was to arrange the spaces following the latitudinal axis of the plot in a manner that would provide framed views to the landscape and bring the sunlight altogether.

The house is divided in two sections: on one side there are four bedrooms for the daughters and guests. They open towards a long corridor with a glass wall facing south and are protected by wooden louvers in front of a dense garden facing north. On the other side, social areas form one single common space integrated with the surrounding context. The dry climate of the region led to the creation of a small pond that embraces the house. It is 50 centimeters deep, containing fishes and plants able to keep the water naturally clean. Several rocks create a particularly astonishing atmosphere and part of the pond was deepened to be used as a swimming pool.

The wood flooring in the private areas is replaced by rough stone in the common areas. The living room has a high wood ceiling of 3.6 meters that brings warmth to the house and extends to the outside, connecting interior and exterior. A lower wooden volume next to the living room holds a powder room and a cellar. The horizontality of the space is highlighted by a succession of layouts that comprehend an entrance hall, a living room with a hearth and a dining room, all along the exterior terrace. A continuous zenithal slit that lightens the opposite side of the space is a technical prowess with no beams crossing its path. The connection between both spaces is enhanced by glass doors that slide within the walls and disappear from view. Further, next to this room, a gourmet kitchen and a home theater can also be integrated through sliding walls. Outside, the wooden deck conceals a Jacuzzi underneath the floor. Next to it, a ground hearth made of stone stands as the perfect spot for gathering on clear nights.

via arthurcasas.com

Continue Reading…

New York Farmhouse Transformed into a Magical Retreat by J Huniford.

IMG_7IMG_3

 

Designer James Huniford rescues a derelict barn and transform it into an elegant retreat.
via huniford.com

Continue Reading…

Villa R by CF Moller Aarhus Denmark

IMG_1 IMG_5
Villa R is located in a forest edge in Aarhus and is positioned as close to the trees as possible. Inspired by the unique relation to the woods, the objective was to create a house that brings the forest inside through large glass panels – and create an ever-changing seasonal backdrop for the interior living spaces.
The aim was also to create a child-friendly house with dedicated areas for playing – and combine it with the challenges inherent in the local regulations; for example the house could only be one storey tall, and had to occupy less than 20 percent of the site area. The solution was a partially underground parterre floor which acts as the building’s base, with children’s rooms, playrooms and access to an outdoor patio. The upper part, covered with dark patinated zinc, is seemingly hovering above this base. It contains living rooms with multiple aspects, facing the forest and treetops on one side, and receiving plenty of daylight from the other – and with access to a raised south- facing wooden terrace with sitting-steps.
via cfmoller.com

Continue Reading…

Seascape Retreat by Pattersons. Banks Peninsula New Zealand

IMG_1 IMG_2

A romantic beachside cottage is set into a rock escarpment in a tiny boulder strewn South Pacific cove. It is a shelter designed as a honeymoon retreat for paying guests consisting of just three rooms, a lobby, living/sleeping and a bathroom.
This retreat is built using all local materials and is constructed largely from rock quarried near its site with in-situ poured concrete floors and an earth turfed roof. The structure is integrated into the escarpment above to protect occupants from falling debris. The cottage is self-sustainable in respect to on-site water harvesting and wastewater treatment. The project incorporated an extensive reforestation and re-vegetation sub project.
Its plan is an interlocking geometry responding to both near views of the Bay and far views out to Rocky Spires.  It is lined with horizontal macrocarpa wood. This timber forms integrated joinery, wall and ceiling panels behind double glazed low e-glass in storm and shatter proof steel mullions which utilise earthquake resistant sliding heads.
via pattersons.com

Continue Reading…

Casa Vi by Ev+Lab Atelier. Sondirio, Italy

IMG_1 IMG_3

This house is located in the surroundings of Sondrio on the Orobic Alps, Italy, at about 1000 meters of altitude..
From a formal point of view the house refers to the rural houses: the only sloping roof, completely coated by stone, with no eaves.
The structure is in reinforced concrete and concrete bricks, with suitable thermal insulation, in order to obtain a good living comfort, and coated with local stone.

Continue Reading…

Clear Lake Cottage by MJMA. Parry Sound, Canada

IMG_1IMG_5 The Clear Lake Cottage proposes a simple tent-like envelope to house both program and outdoor spaces under a single vernacular form.  A singular roof presents a child-like impression of house; rectilinear and ordered in symmetry while playfully skewed in volume.  Nestled within a forest, the building is sculpted and stepped to take advantage of the land; modeling the natural grade. Open and closed faces respond to shoreline views or quiet wooded depths.  Like a tent the porosity of the building’s envelope strengthens the experience of ‘cottage’.
Three volumes: a communal space, a bedroom bar, and a master suite are registered in response to the site to achieve views, separation, and privacy.  The roof peak creates a sleeping loft, and enhances the communal space.  The plan aligns a series of large sliding windows for summer cross ventilation.   The tent-like ‘big top’ of the Douglas Fir interior has three exterior spaces carved into it to create sheltered outdoor areas.   The relationship to site, the transition spaces, and operable transparent skin connects to this privileged landscape.
via mjmarchitects.com

Continue Reading…

Retreat Home by Lund Hagem. Norway.

IMG_12

There’s a house by the seaside in Norway – on the rocks. Nestled among the boulders of Sandefjord, on Norway’s south-east coast, Cabin Knapphullet by Lund Hagem was created as an annex to a summer home. But this gorgeous seaside retreat is a place you’ll never want to leave. Not quite 100 SF (30 meters), it has plenty of light and plenty of view and feels much, much larger. Surrounded by weather beaten boulders, the extreme privacy was part of the plan – despite it being a primarily glass house. And the stepped concrete roof? It leads to a viewing platform – concrete stairs to your private deck. Panoramic ocean views make it the perfect place for a sundown drink. Here’s to glorious sunsets on the Norwegian coast.
via trendir.com

Continue Reading…