La Casa Di Gioia by Carmine Chiarelli. Apulia, Italy

IMG_1 IMG_2

La Casa di Gioia is a cozy bed and breakfast located in Mottola in the Taranto province in the southeastern region of Apulia, Italy.
The original buildings were part of a rural residence constructed in 1908. Architect Carmine Chiarelli was commissioned to restore the buildings and transform the property into a cozy B&B with four double rooms. The breakfast room faces the courtyard in front of the centuries-old olive tree.
The restoration retained its Mediterranean character with white walls. La Casa di Gioia offers a relaxing atmosphere with rich history of the region and breathtaking views of the countryside and the Gulf of Taranto.
via lacasadigioia.it

Continue Reading…

Istanbul Beyoglu Apartment Restoration by SEA Architects

IMG_2 IMG_6

The flat is located in an old historical building in Beyoglu/Istanbul. The goal of the project was to expose the original elements through strippng a century of alterations and opening up the space for an open living style and restoring the elements to modern use. We created a brand new kitchen and a bathroom and custom designed furnitures and fixtures for our client who wanted an urban style that respected the building’s and neighborhood’s identity & history.

Continue Reading…

The Shed by Richard Peters. Sydney, Australia

IMG_1IMG_18

Tucked away into an unassuming lane, it’s the type of building you’re accustomed to walking past without noticing. In most old-industrial inner-city suburbs you’ll find these old, rundown sheds that have gone through numerous incarnations but, often, have fallen into disuse.

This particular shed dates back to 1890, when two Irish brothers — Blacksmiths by trade — built the simple structure to house their growing coach building business. Since then, it’s been a motorcycle repair shop, second-hand washing machine warehouse, builder’s workshop and, more recently, an artists’ studio.

Located in the Sydney suburb of Randwick, close to The Spot and in walking distance to Coogee Beach — the location was right. It presented an exciting opportunity to develop a smaller, sustainable and more efficient way to live, while challenging the convention that ʻbigger is betterʼ. But it would take a lot of imagination and a leap of faith to transform this dilapidated shed into a home.
via lunchboxarchitects.com

Continue Reading…

18th Century Ancient Party Barn by Liddicoat Goldhill. London, UK

IMG_1 IMG_5

London studio Liddicoat & Goldhill has remodelled a derelict barn in Kent, England, to create a home featuring mechanically operated doors and a staircase that wraps around a chimney. Named Ancient Party Barn, the house comprises a cluster of 18th-century buildings that once functioned as a threshing barn, dairy and stables for a farm in rural Folkestone.
Architects David Liddicoat and Sophie Goldhill were tasked with transforming the buildings into a home for a couple who are avid collectors of architectural artefacts, and who were looking for a retreat from the city. “Our task was to combine the quality of the surviving barn fragments with the texture and tone of their found materials,” he said.
The structures were in a fairly dilapidated condition, so their original green oak frames has to be dismantled and repaired offsite.
In one of the smaller blocks it was simply reinstalled, but in the main barn some elements had to be replaced with steel beams – although these are disguised behind structurally insulated panels, all fronted by wood.
One of the biggest interventions was the addition of numerous mechanically operated openings, allowing the building to be either securely closed off, or opened up to take advantage of countryside views. These include large shutters intended to evoke the original barn doors, which front an open space at the centre of the barn. One the other side of this space is another set of doors, concealing a large rotating window operated by an adapted chain lift. Elsewhere, the architects have added an “aircraft-hangar door” that concertinas upwards to create a canopy for a terrace.
via  liddicoatgoldhill.com

 

Continue Reading…

Central London Flat by Viewport Studio. London, UK

IMG_1 IMG_2

 

This central London flat belongs to an extended family of several generations from South East Asia, who regularly visit London for work and pleasure.  It could be used by two families staying for a two week holiday or just two adults in London for a few days of work. Therefore their brief to us was to create as flexible a space as possible that could accommodate a variety of functions, and be simple in design. Starting point was to see how we could reinstate the first floor living room back to something of its originally intended proportions so that the three tall arched french windows at the front could be restored and the lovely terrace with its wrought iron railings be brought back into use.
via viewportstudio.co.uk

Continue Reading…

Embraced House by Pedro Quintela. Portugal

IMG_6
IMG_16

 

A cozy house that wraps you in its embrace. An old building in Cascais, Portugal was restored by Portuguese artist and architect, Pedro Quintela who turned it into the Embracing House. The materials in this cozy, warm home explode with vitality. In 2008, architect and artist Pedro Quintela from Pedro Quintela – O Espírito do Lugar Design Studio came upon some old stone ruins in Malveira da Sierra, at the foot of the Sintra mountains and offering ocean views. He fell in love with the place and bought what the locals called “a pile of rubble”. Pedro Quintela personally supervised the long restoration process – from cleaning up the site to the interior design – and the result is a truly unique home, one that clearly contrasts with contemporary minimalism.  The materials play a very important part in this work and were selected to respect the identity of the original construction, all sourced locally – pinewood, Sintra granite and of course recycled stone from the ruins. The architect appears to have picked up the pieces of a puzzle, delicately adapting them to different positions and using them in new ways. The U shape of the volumes gave the house its name – Embracing House. But this is something more than just a question of form, it is actually in keeping with Pedro Quintela’s holistic approach, which has been visually interpreted by the photographs of Ricardo Oliveira Alves. Design where the architecture, as Quintela himself says, is an evolving process structured into three stages: adaptation (responding to the location), transformation (a form of reflection) and crystallisation (the creation). And the resulting architecture is new but old, an authentic work that reflects “the spirit of the site”.
via livegreenblog.com

Continue Reading…

Restored Historic Mexican Home and Modern Addition by LABorstudio

house-in-mexico_110715_01house-in-mexico_110715_10

 

In Chihuahua City, Mexico, architect Rodrigo Seáñez Quevedo of LABorstudio held his first professional offices in an original 1909 building owned by his former professor. Several years later, the owners employed Quevedo and his team to add onto the home in a cohesive way, changing the program from office to residential. During the transformation, great care was taken to preserve the historic structure and reuse existing materials where possible. Notably, clay tiles from the old roof were added to the new balconies, wood formwork from the concrete was reused as wall covering, and uncovered limestone was reused on the patio and gardening floor. The end result is a creative, integrated mixture of old and new, both in materials and architectural plan.
via dwell.com

Continue Reading…

Restoration in La Cerdenya Spain by Pablo Elorduy

IMG_1IMG_8

This project takes place in a small village in La Cerdanya, on the north valley side, south oriented the village’s heart consist on 20 houses, surrounded by fields and pastures where farming and agriculture are the main activities. Breathtaking views of the Cadi mountains make of this setting a piece of nature paradise.
Most of the buildings in the village organized enclosing an outside space called the “era”. The village plan shows how the old constructions were built in order to create ensembles of living and working units arranged around exterior enclosed spaces.  Overall they form a grid-like pattern of barns and stables as well as houses.
One set of these buildings consisting on a haystack, a barn, a warehouse, a small dwelling and a “badiu” (traditional backyard), pertained to our client who wished this space to be re-designed and re-arranged to become his home and additional guest areas.

Continue Reading…

16th Century Mountain Stone House Restored by V. Savarerino. Sondrio, Italy

IMG_1
The house is situated at the entrance of Val Bregaglia, in Northern Italy, in the middle of the 16th century rural settlement of Crana. In the late ‘700 the village had more than a hundred inhabitants, but nowadays it’s in a state of semi-abandonment and the few restored buildings are almost exclusively used as holiday homes.
The new project includes an aerial link between the two volumes, consisting in a wood and glass bridge. The two buildings become a unique articulated and distinguished living space.
The external architectural choices reflect the local traditions in terms of materials, typologies and morphological aspects.
In this project of “re-use/recovery/restoration” the real issue has been how to turn a simple barn into a house with high standards of energy performance.
The only visible contemporary signs on the facade are the presence of two large fixed windows, which are facing on the South and on the East towards the mountain landscape.In the interior, three are the elements in relationship: the wood, the sunlight in the space, the panoramic views.

all images Paolo Valentini
via amallective.com

Continue Reading…