House on the Cliff by F Silvestre Arquitectos Alicante. Spain

a b

The house on the cliff is definitely something else. It was designed by Fran Silvestre Arquitectos from Valencia who have managed to make it look like it respects the surrounding nature, while still proudly keeping its own integrity and boasting its bold form.
The 242 sq m house is in Toix Mascarat, Calpe, Alicante in Spain. It is made entirely of concrete, but the walls were covered with stucco which made it bright white. This feature emphasizes the unity of the entire house – even though its shape was dictated by the extremely uneven natural surface – but it still represents the traditional architecture of the entire area. Its most prominent feature is the 60 ft balcony that provides excellent view of The Mediterranean Sea.
The lowest floor features a swimming pool terrace that offers a stunning view of the sea. Actually, the sea is visible from almost any point of the house. Even the stairs have been placed outside enabling the inhabitants to move from one level to the other while observing the scenery. The rest at the top of the stairs, right next to the door positioned within the outside wall, is another viewpoint.
via fransilvestrearquitectos.com

Continue Reading…

Summer House by Studio Arthur Casas. Sao Paulo, Brazil

IMG_1 IMG_2

 

This summerhouse near São Paulo was built for a couple with three grown-up daughters. It had to conciliate the dichotomy between framing astonishing views to a golf course and woods towards the dark south and seeking abundant light on the street side, towards north. The solution was to arrange the spaces following the latitudinal axis of the plot in a manner that would provide framed views to the landscape and bring the sunlight altogether.

The house is divided in two sections: on one side there are four bedrooms for the daughters and guests. They open towards a long corridor with a glass wall facing south and are protected by wooden louvers in front of a dense garden facing north. On the other side, social areas form one single common space integrated with the surrounding context. The dry climate of the region led to the creation of a small pond that embraces the house. It is 50 centimeters deep, containing fishes and plants able to keep the water naturally clean. Several rocks create a particularly astonishing atmosphere and part of the pond was deepened to be used as a swimming pool.

The wood flooring in the private areas is replaced by rough stone in the common areas. The living room has a high wood ceiling of 3.6 meters that brings warmth to the house and extends to the outside, connecting interior and exterior. A lower wooden volume next to the living room holds a powder room and a cellar. The horizontality of the space is highlighted by a succession of layouts that comprehend an entrance hall, a living room with a hearth and a dining room, all along the exterior terrace. A continuous zenithal slit that lightens the opposite side of the space is a technical prowess with no beams crossing its path. The connection between both spaces is enhanced by glass doors that slide within the walls and disappear from view. Further, next to this room, a gourmet kitchen and a home theater can also be integrated through sliding walls. Outside, the wooden deck conceals a Jacuzzi underneath the floor. Next to it, a ground hearth made of stone stands as the perfect spot for gathering on clear nights.

via arthurcasas.com

Continue Reading…

Casa Desnuda by Taller Estilo. Yucatan, Mexico

IMG_2 IMG_3

From Architect:
If we talk about architecture, in recent years it seems that the trend is to use synthetic and innovative materials, which are at the same time more expensive.
Our concern for the “Raw House” project was exactly the opposite; the use natural, common and readily available materials in the city leaving them naked and exposed to appreciate their intrinsic beauty.The first challenge came with the dimensions of plot, an urban waste resulting from a subdivided family home; the area of 6.5 x 27.5 with a west facade was not the most encouraging for housing needs.
The solution to the project, also solved the problems of sunlight on the west and the difficulty of cross ventilation in all spaces, creating a barrier with the services to the west and separating the northern limit of the house, leaving only 80cm that enable the creation of an “air chimney” which works successfully.
Passive conditioning elements become an integral part of the design, the pool that cools the air before entering the house, the glass wall to the east that opens or closes the space and controls the flow and the volume of air, sliding glass doors into the “air chimney” that create an entrance for the natural light in the north and a plant wall to the west to increase the thermal barrier. Permaculture pots which always have water avoid overheating of the access area. Intermediate gardens work as a transition between the access to the living area and the interior garden.

via tallerestiloarquitectura.com

Continue Reading…

Casa Enseada by Arquitetura Nacional. Brazil

IMG_1 IMG_2

 

The project was born from the request of a young family for a beach house to rest on the weekends and holidays. Xangri-lá is a famous destination for many people during the summer in southern Brazil. Therefore, as a vacation destiny, the project aimed the maximum integration between the family and their visitors.

Once the lot is located in a condo, no gates were necessary. This, combined with the nice view of a lake, drove the architects to make the most of the surrounding landscape. The creation of shaded and fluids open spaces was the solution adopted in this project.

As for the volumetry of the building, the choice was for pure materials with little interferences. The house has two main volumes made of different materials – wood and concrete. They are stacked, creating two large structural overhangings. Taking advantage of these shaded areas, the living spaces can be expanded according to the season. The connection between these volumes is made through the staircase, which is completely covered externally by greenery. The marble panels in the bedroom windows strengthens the upper concrete volume.
via arquiteturanacional.com.br

 

Continue Reading…

Villa N by GHA in Liguria, Italy

Liguria-Stone-Villa_1-768x512 Liguria-Stone-Villa_4-768x512

The villa plays with the cultural landscape of the Ligurian terraces becoming part of it.The natural stone facades have large openings facing the valley and the sea.

The villa is composed of two half subterranean volumes arranged on a single floor, following the morphology of the ground and creating a noble central entrance which leads one side to the large open space living with dining area and kitchen and to the other are 5 bedrooms which all benefit from a private outside space and views over the sea. The sun deck situated in front of the living room opens up to the 4x14m infinity swimming pool overlooking the magnificent valley. The corridor and service areas are all naturally illuminated by large openable skylights.The Villa incorporates a pantry, laundry, storage rooms, technical service rooms and external storage in the garage with 2 parking spaces

Significant containment walls create a continuity between the building, the interior and the external surrounding. The garden patio and the sun shading canapies create an mediating filter between inside and outside. The green roof contributes to the harmonic insertion into the landscape and minimizes the visual impact of the building. To increase the natural environment, the house is surrounded with mediterranean essences. The permeability of the terrain is maximized by using a combination of gravel and timber surfaces.

The highly isolated subterranean shelf and the efficient control and use of solar and renewable energy, reduces significantly the energy consumption of the building while obtaining a superior house comfort, bringing the building up to Passivhaus standards.

via gha4u.com

Continue Reading…

El Mirador House CC Arquitectos. Mexico

IMG_3IMG_1

 

The overall design of El Mirador House, located in Mexico, thoughtfully combines multiple elements of nature to provide a place of warmth and a remembrance for a simpler time. Every detail of the architecture, the interior design, and the landscaping is informed by the natural world that envelops the property. El Mirador House, which translates in English to The Lookout House, is a collaborative effort of design headed by Mexican architecture firm CC Arquitectos and head architects Manuel Cervantes Céspedes and José Luis Heredia Álvarez.
When designing this fresh twist on the classic cabin in the woods, Céspedes and Álvarez chose to use materials from the region including white oak, steel, and walls made of local stone. They even recycled railroad ties from old train tracks for the exterior cladding. The earthy tones and materials provide warmth and coziness to the cool, open space.
Among the most inspired designs on the premises is the large reflecting pool located by the main entrance. By day, it appears to be exactly what it is, an extension of a watering trough for the horses. By night though, it acts as a mirror for the galaxy of stars overhead, illuminating the randomness of nature and the sleekness of the structure.
This marriage of nature and modern living can be found everywhere in the house. In fact, half of El Mirador is actually buried in order to protect its inhabitants from the valley’s cold climates. Even the cars are hidden within the structure once parked.
El Mirador House is a complex work of architecture with many transcendent qualities. A home with a view nestled far away from the bustle of urban living.
via knstrct.com

Continue Reading…

Tennyson Point Residence by CplusC Australia

1 2

The Tennyson Point Residence is a sustainable solution that worked within the bones of a solid, well-constructed waterfront house. This multi-level home is arranged over four levels that cascade from street level down to the water’s edge through a series of lofty indoor and outdoor living spaces, revealing unique views of the harbour site. Internal planning is distinctly divided into private bedrooms that afford privacy to the street and open, sun-lit recreation areas that provide a physical connection to the landscaped waterfront.
via cplusc.com.au

Continue Reading…

Casa 103 by Marlene Uldschmidt Ferragudo Portugal

IMG_16IMG_7

Casa 103 is located in an elevated position in Ferragudo, a fishing village in southern Portugal. A derelict two storey house with a storage area on the ground floor formerly occupied the site. The challenge was to create a contemporary and eco-friendly retreat which took full advantage of the river view. A physical barrier or ‘wall’ at street level ensures privacy.

Visual connections with the village and river are strengthened by the inclusion of large openings in the facade. Several levels form the internal spaces and reflect the topography of the site. A range of sustainable measures allow the building to function in an energy efficient way. Locally sourced materials were specified to complement plain white walls. Ultramarino designed a custom made kitchen and a range of storage solutions to maintain the understated quality of the concept.
via marleneuldschmidt.com

Continue Reading…

Casa Ro by Elias Rizo Arquitextos. Jalisso, Mexico.

astringio (5)

Casa RO got a complete overhaul when Elías Rizo Arquitectos came in to renovate the deteriorated 1960s Guadalajara, Mexico residence. The young family had the desire for a warm home and wanted to step away from the cold trends that were going on in architecture by using lots of wood and stone throughout.
Wood not only is the primary covering of the facade, it’s used throughout the interior as well. The wood exterior is a nice contrast to the high white walls that surround both sides of the property.
The terrace runs the width of the house and it’s where the family spends much of their time year round. I would too if I had that pool.
Part of the second floor’s wooden skin is set on rails to allow the family to open the space up to more or less light when desired. The other key space in the home is the double height entrance. The intention of the foyer space is to become a home for sculptures.The rustic tree stumps juxtaposed with the modern clean lines of the wood and flooring materials really breaks the space up. Most of the original marble flooring remains in place on the ground floor.
via design-milk.com

Continue Reading…

The Stipped House by Martin Gomez. Uruguay

IMG_2

Following a simple idea, Martin Gomez designed  this house for a couple of young Americans, financiers and lovers of Punta del Este. They asked for advice on finding a good land and ordered the design of a single house, which should be easy to maintain and should have three bedrooms. The home should be in harmony with the environment.From outside, attention is drawn to the combination of materials used by Gomez – a mix of cedrino painted wood and white stripes turquoise, alternating with granite surfaces stone grey. This house is “Reminiscent of tent on a european beach” according to Martin.There are two separate areas (totaling 200 m2) connected by galleries (other 100 m2). There is a bedroom, looking east and a suite in three quarters. The second area, at right angles to the living room is the dining room and kitchen. They are loft type with long and narrow view to the pool and the sea, and surrounded by two terraces with eucalyptus wood floors and ceilings rods treaty.
all images E. Escalente
via aeccafe.com

Continue Reading…