San Jeronimo Atelier by CUAC Arquitectura. Granada, Spain

IMG_2 IMG_4

Saint Jerome 17 is a workspace, an office that brings together concepts and materials displaced within a local situated in the historic center of Granada.
Marked by the presence of a strong structure made of brick walls 60 cm. wide and wooden floors from the late nineteenth century, this place is a palimpsest of successive interventions to which we adhere us with recycled elements: a series of shuttering wood pieces is used for the creation of a channeling-cabinet infrastructure for network cabling and storage of books or models; six wooden doors, some metal shutters and pieces of glass saved from its demolition with several metal profiles from the refurbishment of a house in Granada are assembled for the formation of new holes.

Continue Reading…

Apartment in Milan, Italy. By Westway Architects.

IMG_1  IMG_3

 

Milan’s modern architecture has always been characterized by inner courtyard buildings and the typical case di ringhiera (tenement with communal balconies). This consideration has led the Rome based studio Westway Architects (Architects Luca Aureggi and Maurizio Condoluci) to conceive an original renovation project of a building dating back to 1882, at the time intended for popular housing for rent, at Viale Montegrappa 16.
The new residential complex located in the area between Porta Nuova and Porta Garibaldi, which has become the symbol of the Milan of today, seems to connect the past with the present.
he surprise that one can experience when opening the door of a historic Milanese building, is confirmed in this prestigious building at Viale Montegrappa, whose court is divided horizontally by a suspended garden that separates the commercial ground floor, from the residential area. The residential part develops vertically in different buildings with different heights, from four to six floors above the court. The continuity between the two levels, commercial and residential, is given by two trees that pierce, with two large elliptical eyes, the suspended terrace cover overlooked by 25 apartments of different sizes and shapes.
via westway.it

Continue Reading…

Embraced House by Pedro Quintela. Portugal

IMG_6
IMG_16

 

A cozy house that wraps you in its embrace. An old building in Cascais, Portugal was restored by Portuguese artist and architect, Pedro Quintela who turned it into the Embracing House. The materials in this cozy, warm home explode with vitality. In 2008, architect and artist Pedro Quintela from Pedro Quintela – O Espírito do Lugar Design Studio came upon some old stone ruins in Malveira da Sierra, at the foot of the Sintra mountains and offering ocean views. He fell in love with the place and bought what the locals called “a pile of rubble”. Pedro Quintela personally supervised the long restoration process – from cleaning up the site to the interior design – and the result is a truly unique home, one that clearly contrasts with contemporary minimalism.  The materials play a very important part in this work and were selected to respect the identity of the original construction, all sourced locally – pinewood, Sintra granite and of course recycled stone from the ruins. The architect appears to have picked up the pieces of a puzzle, delicately adapting them to different positions and using them in new ways. The U shape of the volumes gave the house its name – Embracing House. But this is something more than just a question of form, it is actually in keeping with Pedro Quintela’s holistic approach, which has been visually interpreted by the photographs of Ricardo Oliveira Alves. Design where the architecture, as Quintela himself says, is an evolving process structured into three stages: adaptation (responding to the location), transformation (a form of reflection) and crystallisation (the creation). And the resulting architecture is new but old, an authentic work that reflects “the spirit of the site”.
via livegreenblog.com

Continue Reading…

Restored Historic Mexican Home and Modern Addition by LABorstudio

house-in-mexico_110715_01house-in-mexico_110715_10

 

In Chihuahua City, Mexico, architect Rodrigo Seáñez Quevedo of LABorstudio held his first professional offices in an original 1909 building owned by his former professor. Several years later, the owners employed Quevedo and his team to add onto the home in a cohesive way, changing the program from office to residential. During the transformation, great care was taken to preserve the historic structure and reuse existing materials where possible. Notably, clay tiles from the old roof were added to the new balconies, wood formwork from the concrete was reused as wall covering, and uncovered limestone was reused on the patio and gardening floor. The end result is a creative, integrated mixture of old and new, both in materials and architectural plan.
via dwell.com

Continue Reading…

Restoration in La Cerdenya Spain by Pablo Elorduy

IMG_1IMG_8

This project takes place in a small village in La Cerdanya, on the north valley side, south oriented the village’s heart consist on 20 houses, surrounded by fields and pastures where farming and agriculture are the main activities. Breathtaking views of the Cadi mountains make of this setting a piece of nature paradise.
Most of the buildings in the village organized enclosing an outside space called the “era”. The village plan shows how the old constructions were built in order to create ensembles of living and working units arranged around exterior enclosed spaces.  Overall they form a grid-like pattern of barns and stables as well as houses.
One set of these buildings consisting on a haystack, a barn, a warehouse, a small dwelling and a “badiu” (traditional backyard), pertained to our client who wished this space to be re-designed and re-arranged to become his home and additional guest areas.

Continue Reading…

16th Century Mountain Stone House Restored by V. Savarerino. Sondrio, Italy

IMG_1
The house is situated at the entrance of Val Bregaglia, in Northern Italy, in the middle of the 16th century rural settlement of Crana. In the late ‘700 the village had more than a hundred inhabitants, but nowadays it’s in a state of semi-abandonment and the few restored buildings are almost exclusively used as holiday homes.
The new project includes an aerial link between the two volumes, consisting in a wood and glass bridge. The two buildings become a unique articulated and distinguished living space.
The external architectural choices reflect the local traditions in terms of materials, typologies and morphological aspects.
In this project of “re-use/recovery/restoration” the real issue has been how to turn a simple barn into a house with high standards of energy performance.
The only visible contemporary signs on the facade are the presence of two large fixed windows, which are facing on the South and on the East towards the mountain landscape.In the interior, three are the elements in relationship: the wood, the sunlight in the space, the panoramic views.

all images Paolo Valentini
via amallective.com

Continue Reading…