House Between The Trees By Sebo Lichy Architects. Bratislava, Slovakia

IMG_1

Steep terrain with three robust chestnut trees, which owners decided to preserve. This is how the property on which a unique family house was to be built looked at the beginning. Architects from Šebo Lichýˈs atelier took the challenge and designed a genuine construction inspired by famous Tugendhat villa.
The front part of the house is levitating on dynamic pillars and provides amazing panoramic views of the surrounding area. The back part of the house is plunging into the rising hill and is composed of several levels. When entering the house you find yourself in the middle floor, which is spacious and completely barrier free thanks to the extended part on the pillars. This floor belongs to parents with their bedroom, bathroom and workroom. There is also living room and kitchen, visually separated with the fireplace. Huge windows can be open to enable ventilation of the space. The floor above the children rooms with their own bathrooms and patios are situated. The floor below there is a basement with laundry room and home gym. A genuine invention represents the shaft for laundry, which delivers the clothes from discreet cover on the corridor right to the basement.
via sebolichy.sk

Continue Reading…

Ilhavo City Library by ARX. Ilhavo, Portugal

IMG_1 IMG_2

Ilhavo City Library is located in the remains of the Manor Visconde de Almeida, a noble house from the 17th-18th century, later transformed and demolished. From the original building only the main façade, oriented southeast, and the chapel, both in ruins, were left. There was no trace from the carriage porch which completed the building on the southwestern end. However, all elements remaining from the old construction were examples of qualified architecture, in their proportion and elegance of the masonry.
This type of legacy is rare in Ilhavo and it was therefore assumed that it should be preserved and integrated in the new project.
The building is located on the periphery of the town, an area with little urban expansion, still fairly inarticulated and problematic. We chose not only to design an object, the library, but to intervene in the clarification and consolidation of urban fragments and volumes with no apparent overall coherence.
The preliminary program, whose extension could not be confined to the space of the remaining manor, determined the intention of building three autonomous nuclei: Library, Chapel and Youth Forum.
via arx.pt

Continue Reading…

Val-des-Monts Cottage by C. Simmonds Architect. Quebec Canada

IMG_00 IMG_0

A family cottage in the Gatineau hills infused with Canadiana shifts its way over the edge of a cliff to command views of the adjacent lake. The retreat is gently embedded in the Canadian Shield; the sleeping quarters firmly set in the rock while the cantilevered family rooms slowly emerge from this stone base.  The modest entry visible from the road leads to a calculated, yet tranquil path entering from the forest-side of the house and moving through the space as it opens up onto the lakeside.
The house illustrates a warm approach to modernism; white oak boards wrap from wall to floor enhancing the elongated shape of the house and slabs of silver maple create the bathroom vanity. On the exterior, the cladding is composed of an open-joint eastern white cedar, while the stairwell is encased in steel; both are left unfinished to age with the elements.
Natural cooling is provided by cool air rising from the lake, passing in through the lakeside openings and out through the clerestory windows on the forest elevation.  The expanse of windows engages the ephemeral foliage from the treetops to the forest floor.  The softness and shadows of the filtered forest light fosters an intimate relationship between the exterior and the interior.
via csarchitect.com

Continue Reading…

offSET Shed House by I Smith Architects. New Zealand

IMG_1 IMG_2

A small family house located in the coastal community north of Gisborne.
From a context of accrued bach-esk dwellings in a south facing coastal surf community, a strategy of sequencing building sets (aka surf) was generated to scale new form to its surrounds. Building sets are then offset to allow seasonal living and circulation options for variations in wind and sun exposure.
Summer opens and invites in community; with diagonal movement connecting offset and shaded external spaces. Here living holds minimal interior use, with summer circulation defining informal house boundaries, and the control of sand.
Life then internalises for winter shut down, with high level openings capturing precious northern light and warmth, and offset forms providing shelter to the southern exposure.
via isarchitects.nz

Continue Reading…

Laidley Street Residence by M Hennessey Architecture. San Francisco

a b

Located in the Glen Park neighborhood of San Francisco, this ground-up residence harnesses natural light throughout the day, captures views of a wind-swept park, and a makes a strong visual connection to the split-level road at the front of the property.  At the main living level, a continuous wall of rift-sawn oak veneer cabinetry runs the full length of the building tying the living area, kitchen, and dining area into one cohesive space.  Floor-to-ceiling glass at the master suite and dining area opens the interior spaces to a dramatic view of downtown San Francisco.

Continue Reading…