Skyline Residence by Belzberg Architects Los Angeles, CA

IMG_3IMG_1

From architect:
Perched atop a ridgeline in the Hollywood Hills, the Skyline Residence represents an earnest approach to creating an environmentally sensitive building without sacrificing beauty or budget. We worked with the inherent physical and visual characteristics of this challenging site to reduce the architecture’s overall imposition on the landscape and create an exceptional experience for the residents.
The 5,800sqft residence comprises two buildings – the main house and the guest house – that are formally linked, but physically separated by an auto-court in between which doubles as a gathering space for social events and a viewing platform for projections onto the southern face of the latter. By activating this exterior space and encouraging interaction between the two houses, we maximized the value of the limited available space on site.
Due to the existing ridgeline of the property, the shape of workable land was generally long and narrow, abutted at both sides by steep, brush-covered hillside. The severity of the slope and dense granite stone beneath the surface also meant that in order to keep to budget, minimal excavation was done. As a result, our design forms a linear footprint with a single-loaded corridor on the west façade of the main house that acts as a heat buffer. Both buildings formally appear as a single, folded exterior surface matched with a screen of lapped Extira (a low formaldehyde-emitting composite lumber); these two materials also help manage heat gain from direct solar exposure. Meanwhile, floor-to-ceiling walls of low-e glass on the east-facing bedrooms provide the iconic and much sought after unobstructed views of downtown Los Angeles, Laurel Canyon and the San Fernando Valley.
via belzbergarchitects.com

IMG_2  IMG_4 IMG_5 IMG_6 IMG_7 IMG_10 IMG_12 IMG_13

Comments are closed.