The Rose of Vierschach by Pedevilla Architects. Italy

IMG_1 IMG_2

Italian studio Pedevilla Architects designed a minimal rose-tinted structure that serves as a fire station for the town of Vierschach in South Tyrol. Built in the remote Pusteria Valley, close to the border of Austria, an obviously simple shaped building is situated alongside the main road. Altough the design prioritizes simplicity and the rediction of detail, the building is in fact an experiment within itself. Realized in light-weight concrete, with a product named LiaPor, the outer shell challenges constructive and static parameters, but deals also with insulation requirements. While one side is facing the village and contains the spaces for all the fire engines and trucks, the upper and only single-storey elevated front follows the heavily frequented traffic road. The latter carries the main public function of the building and is therefore conducted as a spacious hall, fully panelled in hand-planed pine wood. An external stair case is connecting both floors to each other and gives access to the control room and vehicle hangar below. The red colour emphasises the originality of the new fire station. All surfaces have been realized with pigmented concrete to remark the building’s monolithic character. Dimensions of the construction remain thereby recognizable from the outside, in fact it even amplifies the structures massive appearance.
via pedevilla.info

IMG_3 IMG_4 IMG_5 IMG_6 IMG_7 IMG_8 IMG_9 IMG_14 IMG_15 IMG_16 IMG_17

Comments are closed.