Val-des-Monts Cottage by C. Simmonds Architect. Quebec Canada

IMG_00 IMG_0

A family cottage in the Gatineau hills infused with Canadiana shifts its way over the edge of a cliff to command views of the adjacent lake. The retreat is gently embedded in the Canadian Shield; the sleeping quarters firmly set in the rock while the cantilevered family rooms slowly emerge from this stone base.  The modest entry visible from the road leads to a calculated, yet tranquil path entering from the forest-side of the house and moving through the space as it opens up onto the lakeside.
The house illustrates a warm approach to modernism; white oak boards wrap from wall to floor enhancing the elongated shape of the house and slabs of silver maple create the bathroom vanity. On the exterior, the cladding is composed of an open-joint eastern white cedar, while the stairwell is encased in steel; both are left unfinished to age with the elements.
Natural cooling is provided by cool air rising from the lake, passing in through the lakeside openings and out through the clerestory windows on the forest elevation.  The expanse of windows engages the ephemeral foliage from the treetops to the forest floor.  The softness and shadows of the filtered forest light fosters an intimate relationship between the exterior and the interior.
via csarchitect.com

IMG_1 IMG_4 IMG_5 IMG_7 IMG_8 IMG_8a IMG_10 IMG_12 IMG_14 IMG_15 IMG_16 IMG_17

Comments are closed.