The MT House by GLR Arquitectos. Monterrey, Mexico

IMG_1 IMG_2

A property of great dimensions and a steep slope, grants us unmatched potential views towards the north of the city. A grand golf club in the foreground as well as other green areas of the city, are topped by the majestic “Cerro de Las Mitras”, a distinctive mitre-shaped mountain. The residential scheme is resolved in a linear way on its three levels, ensuring all areas of the house enjoy the previously described views.
On the top floor, at sidewalk level, social areas such as a foyer, library, guest living and dining, as well as a large terrace, take place. On this level there’s also a large garage for six cars, a large family room with a breakfast table, kitchen and laundry room. The middle floor holds a large master bedroom in addition to four spacious bedrooms for two boys and two girls with their corresponding jack and jill bathrooms. A small family room and an area destined for study are also located on this floor. Finally, one story below, the house’s program is completed with a large play room equipped with home-theater system, wine cellar, gym, bar and, covered terrace, as well as two complete bathrooms that serve the swimming pool.

In the exterior, said swimming pool merges with a water mirror that welcomes visitors, and is also complemented by a small open pavilion which works as a social area for recreational activities. With outdoor living, dining, bar and barbecue area, this outdoor pavilion is directly linked to the pool and roof garden. It’s worth mentioning this is no conventional roof garden, taking place simultaneously eight meters below street level and twelve meters above the lower street. The creation of this large cantilevered garden, meant a great engineering challenge. The large wall which hides the roof garden’s structure, is completely covered with flagstone in order to blend in with the mountain’s natural cut.
via gilbertolrodriguez.com

IMG_3 IMG_4 IMG_5 IMG_6 IMG_7 IMG_9 IMG_10 IMG_11 IMG_14

Comments are closed.